Νοσοκομειακοί Γιατροί Bοιωτίας: Στάση εργασίας και συγκέντρωση για τα απογευματινά χειρουργεία

Συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας στις 27 Μαρτίου

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΒΟΙΩΤΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΑ

Αυτές τις ημέρες, ό,τι έχει απομείνει από τη δημόσια – δωρεάν υγεία δέχεται σοβαρό χτύπημα από την κυβέρνηση της ΝΔ. Με ψεύτικα προσχήματα, όπως το να μειωθούν οι λίστες αναμονής ή το να αυξηθεί το εισόδημα των γιατρών, προσπαθούν να πείσουν τους χειρουργούς και τους γιατρούς συνολικά, τους νοσηλευτές αλλά και τους ασθενείς να αποδεχτούν τα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία και την κατάργηση της αποκλειστικής απασχόλησης στους γιατρούς του ΕΣΥ, οι οποίοι θα μπορούν πλέον να ασκούν και ιδιωτικό έργο. Υλοποιούν, δηλαδή, το σχεδιασμό για ενίσχυση της επιχειρηματικής και εμπορευματικής λειτουργίας του «δημόσιου» νοσοκομείου.

Ο στόχος τους είναι συμφωνημένος εδώ και χρόνια. Επιδιώκουν να μειώσουν τις υπηρεσίες που προσφέρει δωρεάν το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, ώστε να μην επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό και για να μπορούν να εξοικονομούν χρήματα για να ενισχύουν τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους αλλά και για πολεμικούς εξοπλισμούς.  Επιδιώκουν τα δημόσια νοσοκομεία να αυτό-χρηματοδοτούνται, πουλώντας στην πραγματικότητα τις υπηρεσίες τους στους ασθενείς. Βάζουν τον άρρωστο να πληρώσει τα σπασμένα της δικής τους πολιτικής. Της διαχρονικής πολιτικής της υποστελέχωσης και της υποχρηματοδότησης, της εμπορευματοποίησης και της ιδιωτικοποίησης της υγείας.

Αν πράγματι η κυβέρνηση ήθελε να μειωθούν οι μακροχρόνιες λίστες αναμονής ώστε οι ασθενείς να χειρουργούνται έγκαιρα στο δημόσιο σύστημα υγείας, θα προκήρυσσε το σύνολο των κενών οργανικών θέσεων σε ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και θα προσλάμβανε όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό για να λειτουργήσουν οι κλειστές χειρουργικές αίθουσες.

Όπως, άλλωστε, έδειξε και η «πείρα» από τη λειτουργία των απογευματινών ιατρείων, αυτό δεν οδήγησε στη μείωση της αναμονής των πρωινών τακτικών ιατρείων. Γι’ αυτό και είναι ψέμα ότι με τα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία θα μειωθεί η αναμονή για τα πρωινά δωρεάν χειρουργεία. Ούτε αυτό θα συμβεί, αλλά ούτε και θα ενισχυθεί το δημόσιο σύστημα υγείας.

Η κυβέρνηση με την επίκληση των δημοσιονομικών αντοχών της οικονομίας αρνείται να δώσει ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας και προβάλλει ως λύση για την ενίσχυση του εισοδήματός μας, τη συμμετοχή στα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία και την άσκηση ιδιωτικού έργου. Δεν μπορεί, όμως, η λύση να είναι να τρέχουμε από το πρωινό ωράριο στα απογευματινά ιατρεία και τα απογευματινά χειρουργεία και από τις εφημερίες στις ιδιωτικές κλινικές και τα ιδιωτικά ιατρεία, χωρίς ξεκούραση, χωρίς ελεύθερο χρόνο, σε βάρος της υγείας και της δικής μας αλλά και των ασθενών μας. Αυτή η προοπτική είναι απλά απάνθρωπη.

Καλούμε κάθε έντιμο συνάδελφο να κάνει τη μοναδική αξιοπρεπή επιλογή. Να μη δηλώσει συμμετοχή στα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία. Να μη νομιμοποιήσει στη συνείδησή του το «θεσμικό» φακελάκι. Να διεκδικήσει ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας και στην αποζημίωση των εφημεριών, ένταξη στα ΒΑΕ, να ανοίξουν οι κλειστές χειρουργικές αίθουσες. Να σταματήσει να «στριμώχνεται» σε όποια χειρουργική αίθουσα περισσέψει απόγευμα, βράδυ ή αργία και να αχρηστεύεται επιστημονικά επειδή δε χειρουργεί. Να μην υποκύψουν οι ειδικευόμενοι χειρουργοί στον εκβιασμό των διευθυντών ότι εάν δεν συμμετάσχουν στα απογευματινά, δε θα μπαίνουν στο χειρουργείο και δε θα εκπαιδευτούν. 

Δυναμώνουμε τον αγώνα ενάντια στις νέες πληρωμές των ασθενών, ενάντια στα δημόσιο νοσοκομείο-επιχείρηση, στην κατάργηση της αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών του ΕΣΥ.

            Συμμετέχουμε στη στάση εργασίας στις 27/3, 12:00μ.μ. – 3:00 μ.μ., στηρίζουμε τη συγκέντρωση στις 1:30μ.μ. στο Υπ. Υγείας.

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος                            Η Γραμματέας

Μαλλές Αν.                              Ρενδούμη Ν.

Σχετικά